Slijpen

Om goed te kunnen schaatsen, heb je scherpe ijzers nodig. Met scherpe schaatsen glij je beter over het ijs en doordat je meer grip hebt, kun je ook beter afzetten (zie afzet). Bij scherpe schaatsen zijn de hoekjes van het ijzer 90°.

 

 

 

 

De ijzers van de schaatsen worden in de loop van de tijd bot. Dit is afhankelijk van hoe vaak ze gebruikt worden en op wat voor ijs je schaatst. Doordat er vaker zand op natuurijs ligt dan op de ijsbaan, worden de ijzers sneller bot op natuurijs. Je kunt zelf controleren of je ijzers bot zijn door je nagel langs het randje te gaan. Als er “slijpsel” achter blijft is hij scherp. Je moet dan wel een paar plekken proberen want het ijzer wordt nooit gelijkmatig bot. Als je twijfelt kun je het natuurlijk ook altijd even aan de instructeur vragen.

Je kunt je schaatsen laten slijpen, maar je kunt zeker als je vaker schaatst, ook zelf slijpen.

Het slijpen

Benodigheden:

Hoe werkt het slijpen?

Er is veel discussie onder de schaatsers over hoe je precies moet slijpen, maar het principe is altijd hetzelfde. De bedoeling bij het slijpen is de botte  hoekjes weg te slijpen. Om dit zo efficiënt mogelijk en nauwkeurig mogelijk te doen, worden de schaatsen met ijzers op gelijke hoogte in een slijptafel vast gezet. Ook hierin heb je verschillende soorten.

Door nu met een slijpsteen over de ijzers te gaan, ontstaan er aan beide kanten van het ijzer bramen. Vervolgens ga je met het afbraamsteentje over de zijkanten van de ijzers, waardoor de bramen de andere kant worden opgeduwd. Door dit een aantal malen te herhalen, zal de braam door “metaalmoeheid”afbreken. Je begint bij het slijpen met een grove steen en je werkt vervolgens toe naar een steeds fijnere slijpsteen, waardoor de bramen dus steeds kleiner worden.

Wanneer moet je je schaatsen slijpen?

Dat is eigenlijk heel simpel, namelijk als je schaatsen bot zijn. Dit merk je ten eerste aan de verminderde hoeveelheid grip die je hebt op het ijs. Je kan het ook voelen door met de bovenkant van je nagel schuin langs de hoekjes van ijzer te halen. Als er weinig tot geen slijpsel van je nagel op het ijzer achterblijft, is de schaats bot.

Schaatsen kunnen ook bot aanvoelen door een braam op het ijzer.  Deze kun je voelen door met de punt van je nagel van boven naar beneden langs het ijzer te gaan. Er zit een braam als je nagel vlak voor de onderkant blijft haken.

Waar kun je je schaatsen slijpen?

Je kan het zelf proberen, maar je kan ook je schaatsen laten slijpen bij een schaatswinkel.

Tot slot

Naast scherpe schaatsen hoort er ook een ronding in de schaatsen te zitten. Lees hierover meer bij schaatsronding.