Week 5
Een trainingsles en een achtergrond Blog staan onder aan deze pagina
Nu we steeds meer fysieke uitgangspunten mee gaan nemen in ons les voorstel, komen we in de praktijk tegen dat de verhouding Belasting versus Belastbaarheid steeds persoonlijker wordt. In het schema staat onder het kopje Oefenvorm eigenlijk steeds één vorm met een bepaalde intensiteit (langzaam/rustig/stevig/hard/maximaal)
Onze lessen zijn erop gericht dat je “BETER LEERT SCHAATSEN” en natuurlijk hoort daar bij dat je voelt dat je fysiek ook iets gedaan hebt. Het is niet de bedoeling dat je na de 1e oefening al helemaal “stuk” zit.
In de oefenvorm geven we steeds 1 ronde rustig uitschaatsen tussen de oefen rondjes. Dat moet je zien als “bewegend herstellen” (je batterijtje weer iets opladen). Dat betekent dan ook dat als je een oefening hebt gedaan die je heel zwaar of moeilijk vond dat je meer rust moet nemen in dat rondje (je mag zelfs een rondje extra rust nemen wat ons betreft) Voor jou leer effect is het belangrijk dat je met een goede belasting je oefenvormen inhoud geeft.
Voor Beginnende schaatsers gaat het deze week over Insturen en gewichtsverplaatsing. Het gaat dan eigenlijk over AFZETTEN (Het lichaam schuin tegen het ijs zetten en je gewicht verplaatsen). We doen de oefeningen met het fysieke sausje Power. Meer power geeft meer snelheid maar maakt de schaatsbeweging ook moeilijker.
Voor Middengroepers en Gevorderde schaatsers gaat het deze week over Gewichtsverplaatsing en Bijhaal. Er komt steeds meer timing in het Afzetten. Alle oefeningen krijgen een sausje van Power en Behendigheid.
Onder de lessen en in de “wat zegt de opleider” staan de voorwaarden om te kunnen bewegen Power en Behendigheid meer uitgelegd en als je de oefeningen meer duiding wilt geven kun je naar de filmpjes kijken onder de volgende knoppen.
Filmpjes voor Beginnende Schaatsers, Filmpjes voor Middengroepers, Filmpjes voor Gevorderde Schaatsers
Beginnende schaatsers
Middengroepers
Gevorderde schaatsers
Het thema afzetten gaat over Power (kracht x snelheid). Hoeveel vermogen kun je op het ijs leggen. Als je weinig power kunt geven heb je meer moeite om druk te leveren tegen het ijs en kun je weinig snelheid aan je lichaam geven tijdens de afzet. Het vermogen om je lichaam te verplaatsen moet natuurlijk wel precisie hebben. De goede kant op gaan. Je gewichtsverplaatsing en bijhaal zijn hiervoor belangrijk.
Schaatsen is toch wel een complexe beweging en Behendigheid speelt altijd een grote rol. Ben je vaardig om complexe bewegingen uit te voeren dan ben je ook in staat meer precisie te stoppen in bijvoorbeeld je afzet. Kun jij de positie van het alle lichaamsdelen efficiënt aanpassen aan de situatie, kun je uitwijken, kun je uit de voeten op verschillend ijs? Behendigheid wordt vaak gezien als “hoe veilig voel jij je op je schaats”. Kun je alles op je schaatsen wat je in je hoofd hebt. Voel jij je vrij op je schaatsen.
In het “Wat zegt de opleider” hebben we de fysieke uitgangspunten Power en Behendigheid nog verder uitgewerkt.