Week 8

Een extra trainingsles en nog een week extra een Blog over de Duo-app staan onder aan deze pagina

Nog even over de Duo-app voor op je telefoon, je hebt dan altijd je lessen bij de hand. “Inchecken” bij je instructeur blijft toch ook echt belangrijk.

Voor Beginnende schaatsers gaat het deze week over de Bijhaal en Plaatsing vanuit Stabiliteit en natuurlijk de bocht. 

Voor de Middengroepers en Gevorderde schaatsers gaat het deze week over de Bijhaal en de Houding vanuit Stabiliteit.

Een voldoende gebogen bijhaal maakt het mogelijk compact te blijven. Een compacte houding houd je lichaam stabiel bij het bovenbeen en zorgt er voor dat je veel en lang je gewicht tegen het ijs kunt drukken. (afzet). 

Onder de lessen staan  de mechanische uitgangspunten verder uitgewerkt en ook over het sausje van deze week Stabiliteit en Flexibiliteit. Deze 2 voorwaarden om te kunnen bewegen hebben HEEL VEEL raakvlakken en hebben duidelijk met elkaar te maken. Werk je aan het een dan raakt dat de andere, en andersom. Succes. 

Als je de oefeningen meer duiding wilt geven kun je naar de filmpjes kijken onder de volgende knoppen.

Nog even iets over de verschillende schema’s. Het groene schema is voor beginnende schaatsers. Het gele schema is voor de middengroep. Het rode schema is voor de meer gevorderde schaatsers. De instructeur die je kan helpen is te herkennen aan dezelfde kleur lintje.

Even een korte omschrijving:

Het is fijn als je een connectie hebt met je instructeur want ook al moet je het zelf doen hij of zij kan je echt een “duwtje” in de goede richting geven, maak daar zeker nu ook gebruik van. Natuurlijk is dit ook wel het moment om misschien even naar een ander kleurtje te kijken en ook hier geldt weer, neem het initiatief en ga in gesprek met je instructeur hij of zij heeft veel te bieden.

Filmpjes voor Beginnende Schaatsers, Filmpjes voor Middengroepers, Filmpjes voor Gevorderde Schaatsers

Beginnende schaatsers

Middengroepers

Gevorderde schaatsers

Plaatsing/stabiliteit zijn belangrijk op het rechte eind maar zeker ook in de bocht. Controle over je lichaam (stabiliteit) maakt het overstappen in de bocht beter bereikbaar. Een voldoende gebogen bijhaal maakt het mogelijk goed compact te blijven en het gewicht goed tegen het ijs te krijgen. Een compacte houding waarbij je je lichaam stabiel bij het bovenbeen houdt maakt dat je veel en lang gewicht tegen het ijs kunt drukken (afzet).

Technische uitgangspunten

 

Uitgangspunt 3 (Overal waar je in de lessen het woord “compact” tegenkomt)

Een kleinere kniehoek geeft meer afzet potentie. Of dat ook waargemaakt kan worden hangt van allerlei factoren af.

Uitgangspunt 4 (Deze week gaat dit over de bocht.)

Een scherpere hoek tegen het ijs geeft een meer horizontale component van de afzet.

Het gaat om de hoek tussen ijs en LZP. Hoe je dat doet(knie naar binnen, rechtdoor of naar buiten maakt in principe niet uit).

Uitgangspunt 5(Deze week bocht en rechte eind)

Meer gewicht/druk/kracht tegen het ijs geeft meer kracht terug van het ijs. Dit geldt voor zowel het rechte eind als de bocht. 

Stabiliteit en houding zijn belangrijk om voldoende gewicht tegen het ijs te kunnen zetten in de juiste richting. Om power te kunnen leveren moet er wel iets zijn om voldoende lang power tegen te kunnen leveren. Dit moet resulteren in een goede gewichtsverplaatsing(timing en richting)

Fysieke uitgangspunten van deze week

Flexibiliteit 

De bewegingsmogelijkheid van één of meerdere gewrichten

Stabiliteit

Een Trainingsles

Wat zegt onze opleider