-2- Ritme en Houding
Maak het onbewuste bewust, ervaar hoe jij dat doet en implementeer dat in je schaatsbeweging. Wij hebben allemaal een onbewuste relatie met de zwaartekracht. Jouw spierstelsel aan de voorkant van je lijf speelt een spelletje (samenwerkingsspelletje) met de spieren aan de achterkant van je lijf. Daarom val je niet om en ben je “ready” om te bewegen. Dit is complex, dit heet balans, dit is de samenwerking tussen agonist en antagonist. Hoe zit dat bij jou:
Als je rechtop gaat staan, rechte rug, boek op je hoofd en je doet je ogen dicht dan zul je voelen dat je een beetje aan het “zwabberen” bent. Hoe ontspannender je bent des te duidelijker ga je dan voelen dat je gewicht zich verplaatst naar dan wel meer op je voorvoeten dan wel meer op je hak. Het is compleet normaal dat het misschien ook nog wel asymmetrisch kan zijn Links of Rechts (vooral als het gewicht naar je voorvoeten verschuift)
Dat laat zien hoe op dat moment jouw systeem zich organiseert ten aanzien van de zwaartekracht en geeft je in die situatie de beste informatie om te “acteren”. Je hoeft het minst te compenseren.
Als je met dat gevoel in je schaatshouding gaat staan zal dat een houding zijn die het meest ontspannen is.
Moet je “dat andere” dan niet oefenen, ZEKER WEL, in een training wil je alles prikkelen omdat je ook je NIET voorkeur geregeld nodig hebt. Je hebt dus als het ware 2 verschillende uitvoeringen van je schaatsslag (de uitgangspunten worden op een andere manier benaderd) tot je beschikking, 2 batterijtjes die je kunt aanspreken en opladen. Maar hierover later in het seizoen meer.