-8- Timing in Plaatsing en Sturen

Ik kreeg veel vragen over mijn opmerking dat je alleen maar detail kunt invullen in een globale beweging.

Dit komt eigenlijk neer op een verschil tussen denken en voelen. Denken(ratio) is hoogfrequent, iets uit elkaar halen. Voelen is laagfrequent, iets samenvoegen. Als je iets voelt is dat een globaal gevoel: bijvoorbeeld: Het voelt goed, het voelt niet goed, ik voel afzet, ik voel druk, ik voel ontspanning, ik voel spanning etc etc. Een gevoel is persoonlijk (geldt alléén voor jou) en heeft eigenlijk altijd het karakter van I LIKE or I DON’T LIKE. Ik geloof dat je niet naar een les komt om een gevoel over te houden van I DON’T LIKE, daar doe je het niet voor. Daarom moet je eigenlijk altijd beginnen met “simpel” lekker schaatsen. Globaal schaatsen. Als dat goed voelt dan kun je aandacht gaan besteden aan DETAIL, dan kun je je aandacht richten op iets specifieks.

Een instructeur die je de hele les alleen maar de opdracht geeft van GA MAAR LEKKER SCHAATSEN daar kom je ook niet voor, dan denk je ook “ja dat is lekker makkelijk”. Dus de instructeur geeft opdrachten in oefenvormen en gaat vrij makkelijk richting gedetailleerdheid. (Hij/Zij heeft namelijk veel kennis over de schaatsbeweging) (maar heeft geen kennis over jouw gevoel want dat is van jou). Het is aan iedere cursist om zelf te ervaren hoe ver je gaat in het detail.

Detail trekt als het ware het geheel uit elkaar, het convergeert, het triggert je ratio, je denken. Dit heeft een groot vermogen om je uit je lichaam in je hoofd te zetten (filosofisch: het scheiden van lichaam en geest) Heel kort door de bocht, als je aan het schaatsen bent is je lichaam aan het schaatsen en moet je zo veel mogelijk je hoofd thuislaten.

Deze week heb ik de volgende metafoor gebruikt, een zeemeermin die harmonieus door het water schiet. De beweging is als een zweepslag. Iedereen die wel een een lesje borstcrawl heeft gehad herkent misschien wel dat je meer power genereert als je ontspannen enkels hebt.

Dit geldt ook voor schaatsen. Schaatsen met “zachte voeten” (de laatste meter aan een zweep is ook geen stok) ontspannen enkels. Groot voordeel van ontspannen enkels is dat de schaats veel makkelijker stuurt in de richting waarin jij dat wilt.

Probeer maar eens.