Spiegelneuronen

5 oktober 2015 Door: Chris van Saaze

kinderhakaSpiegelneuronen

Een voorbeeld zegt meer dan duizend woorden. Sterker nog, na duizend woorden is een groot deel van de les voorbij en heb je nog geen meter geschaatst.

Gelukkig zijn er spiegelneuronen. Spiegelneuronen zijn neuronen die actief worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert. Heel kort door de bocht: voordoen en in je hoofd alvast nadoen en daardoor een beweging onbewust aanleren.

Er is echter een voorwaarde die erbij hoort en dat is dat het minder goed werkt als het voorbeeld niet dichtbij genoeg ligt bij de vaardigheden van degene die het moet leren. In die zin zou het bekijken van de sprint van de broers Mulder niet bijdragen aan het leerproces van een beginnende schaatser en ook zou een voorbeeld van een volwassene te ver van een kind af liggen om voor het kind een positieve bijdrage te leveren aan het leerproces.

Wie wel eens jonge kinderen een vrije schop ziet nemen, ziet echter dat Christiano Ronaldo een prominentere plek in het brein van jonge voetballertjes inneemt dan je op basis van de theorie zou verwachten. Bij het zien van de jeugd in dit filmpje was ik echter overtuigd. Geef het goede voorbeeld en oogst enthousiasme, motivatie en een nagenoeg perfecte uitvoering!

http://youtu.be/sIEP_wpqFvo

 

Je kan op dit moment niet reageren.