Jeugd

De meeste variatie in schaatsen zie je bij kinderen. Toch zijn er een aantal schaatsen die je vaak tegenkomt. Verder zijn niet alle schaatsen even scherp. Zeker met hard ijs kan dat vervelend zijn (lees: kinderen zullen sneller uitglijden). 

Voor de jongste jeugd zijn er Easy Gliders. Voorheen was dit een goede optie maar combinoren zijn inmiddels meer aan te bevelen. Combinoren zijn er inmiddels in kleinere maatjes of in meegroeiversies. Mocht je wel voor easygliders kiezen, zorg er dan voor dat de schaatsen aan de goede voet zitten. De zwarte clipjes moeten aan de buitenkant van de voet zitten. Als de bandjes te lang zijn, kunnen de kinderen erdoor uitglijden. Raad de ouders aan om in dat geval de bandjes iets af te knippen. De kinderen kunnen het best laarzen aantrekken, deze geven de meeste steun. Bij kinderen die lage schoenen aan hebben snijdt het hoogste bandje in de voet (=pijn). Bergschoenen zijn wel lekker warm maar zijn te stug en schaatsen niet fijn.

Het merendeel van de kinderen draagt combinoren of noren met zachte schoen(Soft Combi). De Combinoor heeft ten opzicht van de lage noor een sterke stevige hoge kunststof schoen. Het ijzer is net zo laag als een lage noor. De schoen wordt vaak vast gezet om de voeten met behulp van clipjes. Deze schaats is super stabiel en bovendien ook nog warm om de voeten. Let ook bij combinoren  dat de schaatsen aan de goede voet zitten.

 

Deze schaats heeft een ijzer met lage potjes met een lage leren schoen er boven op. Doordat deze schaats laag is, sta je er stabiel op en de schoen wordt als comfortabel ervaren. Deze wordt aangeraden bij kinderen die al lekker kunnen schaatsen. Bij kinderen met slappe enkels kunnen deze schaatsen de ontwikkeling in schaats techniek tegen houden.

Als de enkels sterk genoeg worden en de balans voldoende is, kunnen kinderen overstappen op klapschaatsen. Vanaf welke leeftijd precies is moeilijk te zeggen. Vanaf 10 a 12 jaar kunnen wat meer gevorderde kinderen een keer kijken of ze de overstap kunnen maken.