Gevorderden

Gevorderden hebben de meeste onderdelen van de techniek onder controle en zijn vaak in staat om te spelen met hun schaatsslag. Doordat deze cursisten hogere snelheden halen en vaak zoeken naar de juiste slag, is het belangrijk dat ze op hoge schaatsen rijden en ook meer gevoel hebben met het ijs in vergelijking met lage groepen.


Deze schaatsen hebben hogere potten op de ijzer, waardoor de mobiliteit hoger wordt, maar de stabiliteit wordt iets minder.  Met deze schaats zijn er kleinere hoeken mogelijk met het ijs, waardoor je bijvoorbeeld beter door de bocht komt. Het comfort en gevoel bij deze schaats is ook wat hoger dan bij lagere noren, omdat er vaak een wat luxere schoen op zit.

Prijsklasse: +/- 250 t/m 570 euro

Voorbeelden: Viking Marathon I hoog, Marathon Mid, Viking Marathon Special

Klapschaats

Dit is een schaats met een hoog onderstel, waarvan het ijzer verbonden is met een scharnier aan de voorkant van de schoen. Het ijzer kan hierdoor los klappen aan het einde van de afzet. Het schaatsen voelt hierdoor natuurlijker aan en druk kan langer worden vast gehouden, waardoor er makkelijker hogere snelheden gehaald kunnen worden. Het nadeel hiervan is dat deze ook meer vergevingsgezind is bij een afzet op de punten. Dus vooral mensen met een goede techniek profiteren van deze schaats

Prijsklasse: +/- 400 t/m 900 euro

Voorbeelden: Diverse klapschaatsen van Maple en Viking