Schaatshelm

De schaatshelm, petje op of petje af?

Het is mooi weer en je bent heerlijk aan het schaatsen. En dan…plof! Daar lig je dan. Waarschijnlijk reed je net door een scheurtje, over een hobbel in het ijs of mischien wel een blaadje van de bomen. Pff… Gelukkig kan je zonder schade weer door. Een val tijdens het schaatsen is zo gemaakt en meestal kom je er goed vanaf. 

Jaarlijks bezoeken zo’n zesduizend schaatsers de spoedeisende hulp. Bij natuurijs neemt dat aantal toe. Er zitten veel scheuren in het natuurijs en daar heb je goede concentratie en ervaring voor nodig. Tussen 2002 en 2006 meldden zich volgens Consument en Veiligheid jaarlijks bijna zevenhonderd mensen met een hoofd-, hals- of nekblessure bij een afdeling spoedeisende hulp. Je kunt jezelf een hoop ellende besparen door je hoofd goed te beschermen. Alleen al het veiliger gevoel kan er voor zorgen dat je meer ontspannen rijdt.

In eerste instantie kan je beginnen met het dragen van een muts. Dat zit comfortabel en helpt ook nog eens tegen de kou. Een muts verkleint de kans op snij- en schaafwonden aan het hoofd. Helaas is het maar een lichte barrière tussen het hoofd en het ijs en voorkomt het geen hoofdletsel.

Goede bescherming kan alleen gegarandeerd worden met een helm. Een wielrenhelm is echter af te raden, omdat de punt aan de achterkant voor problemen kan zorgen bij een val op het achterhoofd. In het shorttrack, waar een helm verplicht is, zijn de helmen iets kleiner en speciaal gemaakt voor valpartijen op het ijs. Toch zijn deze helmen vaak niet warm genoeg tijdens vorst. Je kan dan overwegen om een skihelm of een snowboardhelm te nemen.

Tegenwoordig hebben Ribcap en Smartcap hoofdbescherming ontwikkeld, specifiek voor het schaatsen. Als je  wilt gaan voor een muts, dan kun je kiezen voor een Ribcap. Dit is een muts gevuld met schokabsorberend protectiemateriaal. Deze mutsen zijn lekker warm en je hebt ze ook nog eens in allerlei, hippe, modellen. Wil je toch iets sportiever, dan kom je uit bij de Smartcap. Dit is een helm speciaal ontwikkeld voor het schaatsen. Hij is bovendien erg licht, ventilerend en je kunt hem eenvoudig met riempjes op maat maken voor je hoofd. Daarnaast is er ook  materiaal om hem mooier te maken, zoals een bandana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het dragen van hoofdbescherming tijdens het schaatsen blijft je eigen verantwoordelijkheid. In het wedstrijdschaatsen wordt het weinig tot niet gebruikt. Valpartijen op het hoofd komen daar zelden voor, doordat zij doorglijden bij een val. Toch wordt het door diverse medici aanbevolen om een helm te dragen, met name bij natuurijs. Als je meer advies wil over het kiezen van een helm, vraag het bij Watermansport of kijk op www.voorkomblessures.nl/schaatsen.

Dit artikel komt uit de ijsbaankrant van de Jaap Eden baan. http://www.crowdfunded.nl/project/ijsbaankrant-voor-de-jaap-edenbaan