Jeugdtrainingsgroep en de skihelling

1 september 2014 Door: Chris van Saaze

jeugd wedstrijdgroepDit is een plaatje uit de oude doos.

NOC*NSF spreekt van een “skihelling”. In de grafiek waarin sportdeelname afgezet wordt tegen leeftijd is een sterke daling te zien vanaf een jaar of 12. Het is de leeftijd waarop andere interesses mee gaan spelen en waarin er gekozen wordt voor geen, één of twee sporten in plaats van allemaal tegelijk.

De andere verklaring is dat sport te vaak een piramide is. Vanuit een brede laag recreanten kunnen talentvolle sporters naar de top. Maar de top is smal en er zijn kinderen die ook van sporten kunnen genieten zonder te streven naar het hoogst haalbare. De faciliteiten voor afvallers staan in schril contrast met degenen die wel de weg naar de top kunnen en willen bewandelen. Logisch als “minimaal X gouden medailles” de missie de georganiseerde sport in Nederland is. Ik pleit voor “sportdeelname” als missie, niet alleen op gemeentelijk niveau, maar gewoon landelijk.

 

Wat ons betreft een voorbeeld van hoe het moet. Een groep leuke jongens en meiden die met elkaar veel lol hebben in het schaatsen. Met een instructeur die de lol mee brengt en de schaatsers serieus neemt op het vlak van techniek en concentratie. De meesten zie je nog steeds op het ijs als fanatieke schaatser, instructeur of niet onverdienstelijk wedstrijdrijder.

 

 

Je kan op dit moment niet reageren.