heeft oog voor veiligheid

Om ervoor te zorgen dat iedereen lekker kan schaatsen is het belangrijk om te letten op de veiligheid en de regels op het ijs.

Het bezoekersaantal is niet evenredig over de dag verdeeld. Dit betekent dat het ijs op enkele uren voller is dan op andere uren. Per ijsbaan en per dag is dit verschillend. Om ervoor te zorgen dat iedereen zo veilig mogelijk kan schaatsen zijn er algemene regels. Deze zijn per ijsbaan verschillend.

Twee regels die op alle ijsbanen gelden

  1. Handschoenen (en soms ook een muts) zijn verplicht
  2. De minder snelle rijders schaatsen aan de buitenkant van de baan, de snelle rijders rijden aan de binnenkant van de baan

Als Duosport dragen wij bij aan de veiligheid op het ijs. Als er een krabbelbaan aanwezig is zullen de lessen van de jongste kinderen op dit stuk ijs plaatsvinden. Elke groep heeft een eigen pylonenbaantje. Als er geen krabbelbaan is of als daar niet genoeg plek is zal aan de buitenkant van de baan lesgegeven worden met behulp van een pylonenbaan. Groepen volwassenen verzamelen ook aan de buitenkant van de baan. Zij zullen altijd volledig aan de buitenkant staan. De instructeur is degene die ‘op de baan’ staat. Als je verzamelt met je volwassenen is het belangrijk dat je er op let dat niemand met zijn rug in de rijrichting staat. Een veilige vorm om met je groep bij elkaar te staat is de hockeystick-formatie die hieronder is weergegeven. Zo kunnen alle cursisten jou en jij alle cursisten zien. Vraag vooral iedere keer om allemaal bij elkaar te komen, zodat je iedereen makkelijk kan bereiken, je stem zo min mogelijk hoeft te verheffen en iedereen veilig staat.

Wanneer je gebruik maakt van een pylonenbaantje, bij jonge of beginnende volwassenen, zorg je dat de cursisten op de heenweg met de rijrichting van de grote baan mee schaatsen, en op de terugweg tussen de pylonen en de boarding, tegen de rijrichting in. De lengte van je pylonenbaan is afhankelijk van de grootte van je groep, hun niveau en de ruimte die beschikbaar is. Jouw positie kan verschillen per oefening. Het is voor je (jonge) cursisten het meest motiverend als je mee schaatst en de oefening/opdracht mee uitvoert, maar dit kan het moeilijker maken om iedereen te zien en van feedback te voorzien. Als je er daarom voor kiest ergens stil te staan is het belangrijk dat je er op let niet met je rug in de rijrichting te gaan staan.

Tijdens de eerste lessen worden de regels met alle cursisten besproken, vooral bij kindergroepen krijgt dit voldoende aandacht.

De Duosport-instructeur is een van de eerste die aanwezig is bij valpartijen. Je moet daarom goed weten hoe te handelen tijdens zo’n situatie. Het is daarbij vooral belangrijk dat er gelet wordt op de veiligheid van het slachtoffer en van de andere schaatsers. Zorg er altijd voor dat duidelijk is dat er een valpartij heeft plaatsgevonden.